YÖRE MUTFAĞI
Yöre mutfağından bahsetmek istiyorum size. Ben mutfak kelimesini duyunca tok olsam bile beynimden gelen "Bunu da ye!" sirenleri midemdeki gurultularla birleşince gözlerim yerinden çıkacakmış gibi oluyor. İşte bu anda aslında yemek yemeyi istemeyen kimse yoktur. Sevmeyen varsa da bir düşünmek lazımdır midesinde tenya, solucan var mı diye çünkü ancak o zaman insan yemek yemek istemeyebilir.Lafı çok dolandırıp canınızı sıkmak istemem en son yöre mutfağı demiştim.Yöre mutfağı denince hepimizin aklına gelen şey, bir bölgeye ait olan yemek kültürüdür.Türkiye'de yaşıyoruz.Yemeklerimiz çok güzeldir.Bizim damak zevkimiz bir başkadır.Kolay kolay her şeyi beğenmeyiz.Bu, aslında gerektiğinde elimizdeki ile yetinilmesi açısından yanlış bir şey ama normal durumlarda insanın istediğini yemesi de gereklidir.
Ben Manisa'da doğdum yani bu açıdan Manisalıyım diyebilirim ama ailecek başka yörelerin yemeklerine de ilgi duyarız. Önce Manisa yöresinin mutfağından bahsedeyim size.
Manisa yöresi ,uygun iklim koşulları,ekilebilir alanların genişliği ve verimliliği sayesinde kimi yerlerde yılda birkaç ürün alınabilen bağ ve bahçe tarımının yaygın olduğu bir ilimizdir.Sebze ve meyve çeşitliliğinin yanı sıra malzemeleri çok taze kullanabilme imkanı da yöre mutfağının önemli özelliğini oluşturmaktadır.Bu unsurların yanı sıra tarihi geçmişi ve aldığı göçlerin de Manisa mutfağına etkileri olmuş,farklı yemek kültürlerinin karışımı yöre mutfağına zenginlik katmıştır.Türk mutfağında yer alan belli çeşitlerin hemen hepsi yöre mutfağında yer almaktadır.Manisa kebebı,odun köftesi,höşmerim,su böreği,kula göveci,şevket-i bostan ,yaprak sarma,nohutlu mantı,Alaşehir kapaması ve daha neler neler...Yani Manisa yöresinin mutfağı gerçekten güzeldir diyebiliriz.Bir de bunların başında bir üzüm var ki gerçekten çok lezzetlidir.
Biraz da Balkanlardaki yemek kültüründen bahsedeyim size. Bilmeyenler şaşıracaktır.Örneğin, Üsküp'ün çarşısına baktığımızda göreceğimiz bütün lokantalar börekçidir.Bir börekçiye girdiğinizde bildiğiniz yuvarlak tost ekmeğinin arasına börek koyarlar.Çok garip ama balkanların her yerinde vazgeçilmez bir şey vardır: patates... Patatesi o kadar çok severler ki bütün yemeklerini patatesle yaparlar. Onların yemek kültürü Anadolu yemek kültürü kadar özel değildir. Hatta bazı gurmeler Balkanların yemek kültürünün Türk yemek kültürünün kopyası olduğunu bile söylerler.
Benim onlara özgü en sevdiğim şey tulumba tatlısıdır.Tamamen Balkanlara özgüdür.Buralardakinden farklı olarak oradaki tulumba tatlısı iki parmak kalınlığından az değildir.Yanında da mutlaka böğürtlen suyu ikram edilir.Gerçekten ikisi bir arada çok güzel olur.Ah bu yemek sohbetinden sonra sizin ne düşündüğünüzü merak ediyorum doğrusu.
PINAR ERKAN
11/B 368