Hazır Gıdalarla Kanseri Yediriyorlar...
Hidrojene bitkisel yağ içeren bazı bisküviler içindeki yağlar (oda ısında katı olan margarinler,trans yağlar)yüksek ısıya dayanıklı ve vücut ısısında yakılamıyor, vücudun bir parçası haline gelip kalıcı şişmanlığa sebep oluyor. Bu tür yağları içeren yiyeceklerden - fast food, gofret, cips, bisküvi, hazır kek vs.- sık tüketenler obezite ile karşı karşıya kalıyor. Bunun sonucu olarak da kolay kilo veremiyorlar. Ayrıca kanser riskini de arttırıyor. Konu ile ilgili TUBİTAK 'ın yaptığı bir araştırma dikkatimi çekti. Sağlık platformunun haberine göre TÜBİTAK gıda ürünlerinde kanser yapıcı "akrilamid " maddesini araştırdı. Yapılan araştırmada 20 çeşidin üzerinde geleneksel gıda ürünü temiz çıkarken bazı cips çeşitleri, kahvaltılık gevrekler, bebe bisküvileri ve patates kızartmalarında yüksek miktarda kanserojen özelliği olan akrilamid tespit edildi. Tulumba tatlısı ve beyaz ekmek kabuğunda da kayda değer miktarda kanserojen maddeye rastlandı. Izgara, döner, tahin helvası, çavdar ekmeği, baklava ve pilavda ise akrilamid miktarı ölçülebilir değerlerin altında çıkmış.
Peki Bu Akrilamid Nedir?
Akrilamid, endüstriyel atık suları ve içme sularının işlenmesinde kullanılan poliakrilamidin üretildiği kimyasal bir madde. Akrilamidin toksik özellikleri ve potansiyel bir kanserojen madde olduğu aslında yıllardır biliniyor. Ancak ısıl işlemler sonucu gıdalarda oluşabildiği 2002 yılı başlarında anlaşılmış... Akrilamid, özellikle kızartılmış, kavrulmuş, ızgara veya fırında pişirilmiş gıdalarda 120ºC nin üstündeki sıcaklıklarda oluşuyor. Buna karşın haşlanarak pişirilen gıdalarda akrilamide rastlanmamış. Bu araştırma sonrasında Çinlilerin az haşlanmış gıdalarla ne kadar doğru seçim yaptıkları bir kere daha ispatlanmış oldu...
Akrilamid Kanser Yapıyor...
Projenin Türkiye koordinatörü Dr.Hülya Ölmez, çalışmanın sonucuna göre akrilamid içeren gıdaların yasaklanabileceğini ya da ambalaja uyarı yazıları konulabileceğini söyledi. Avrupa Birliği`nin bilimsel araştırmaları desteklediği 6. Çerçeve Proramı kapsamında 4,2 milyon Euro tahsis ettiği akrilamid-kanser araştırmasına 13 ülkeden 23 kuruluş katılıyor. Projenin Türkiye koordinatörlüğünü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gıda Enstitüsün`den gıda yüksek mühendisi Dr. Hülya Ölmez yürütüyor. Dr. Ölmez fırınlama ve kızartmada gıdanın içindeki şeker ile proteinin yüksek ısıda reaksiyona girmesi sonucu ortaya çıkan akrilamidin haşlama yemeklerde oluşmadığını söyledi. Hülya Ölmez, `Tencerede pişen yemek kültürü Türkiye`de yaşayanlar açısından bir şans.` dedi. Bisküvi ve cipslerin bazı çeşitlerinin potansiyel kanser riski taşıdığını belirtti. İnsanlara taze meyve ve sebze yemelerini, haşlanmış gıdalar tüketmelerini öneren Dr. Ölmez, bisküvi, cips, kahvaltılık gevrekler ve özellikle patates kızartması tüketmeyenlerin sağlıklı beslenme açısından kazançlı olacağını belirtti .
Meyvesi sebzesi bol, mutfak kültürü zengin bir ülkede yaşadığımız için ne kadar şanslıyız. Daha sağlıklı beslenmek için atıştırmalık zararlı abur cuburları da evden uzaklaştırırsak bu tür risklerden de uzak oluruz... Ben artık atıştırılmak üzere kekler yapıp mutfakta bir köşeye kek fanusu, bir köşe atıştırmaya hazır meyveleri koyuyorum. Okula giderken yanıma ara öğünler için meyve alıyorum. |